Wydawca treści

Zimorodek

Alcedo atthis, długość ciała: 16,5 cm, cieżar: 35 g, długość dzioba: 4 cm, czas wysiadywania jaj: 20 dni

Zawołania zimorodka są ostre, słychać je jako przeciągliwe „tije". Jego głos przypomina też przenikliwy gwizd lub powtarzalne „tut tut".

W okresie zakładania gniazd każda para rezerwuje dla siebie kilkusetmetrowy odcinek rzeki i broni go przed innymi zimorodkami. Dochodzi do gwałtownych walk pomiędzy rywalizującymi o teren samcami. Przeciwnicy grożą sobie, ścigają się, wpadają do wody i usiłują utopić jeden drugiego. Ten którego wyczerpie zażarta walka opuszcza teren sporny.

Zimorodek jest dość żarłoczny. Przebywając w gnieździe, 7 rozwijających się piskląt pochłania około 1000 maleńkich rybek, najczęściej najpospolitszych gatunków. Kiedy rozpoczynają pierwsze loty ich waga z początkowych 3 g wzrasta do 30 g. W siedemnastym dniu życia apetyt piskląt osiąga szczyt, potrafią wtedy zjeść około 80 ryb dziennie.

Objęty ścisłą ochroną gatunkową.

Głównym powodem zanikania tego niewielkiego ptaka jest utrata siedlisk, zanieczyszczenie wody i niepokojenie powodowane przez wędkarzy i wczasowiczów.

 

Materiały do pobrania