Wydawca treści

Wydra

Lutra lutra, długość: 65-77 cm (+ 39-43 centymetrowy ogon), ciężar: 6-16 kg

Wydra występuje bardzo rzadko. Ma bardzo gęstą sierść - na 1 cm kwadratowym skóry na brzuchu mieści się nie mniej niż 45000 - 50000 włosów. Nieprzemakalne futro tworzą długie i sztywne włosy oraz warstwa bardzo krótkiego, przylegającego do ciała meszku. Mokra posklejana w kępki sierść wygląda jak kolce, jednak kiedy tylko zwierzę otrząśnie wodę, wygładza się i szybko wysycha.
Gruby i umięśniony ogon to jakby śruba napędowa. Tylne łapy spełniają rolę steru, umożliwiają zwierzęciu manewrowanie w wodzie.
Dyskretna wydra żadnym dźwiękiem nie zdradza swojej obecności, prowadzi nocny tryb życia. Jedynie zaniepokojona lub pobudzona w okresie godowym (marzec), wydaje z siebie gwizdy.
W Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody i Jej Zasobów został zaliczony do kategorii NT (bliski zagrożenia). W Polsce jest chroniona prawnie.
 

Materiały do pobrania