Wydawca treści

Wilk

Canis lupus, długość: 1-1,6 m (+ 40-50 centymetrowy ogon), wysokość w kłębie: 80-100 cm, ciężar: 27-54 kg. Samce wilków (basiory) są większe od samic (wadery) o ok. 20–25%.

Jako gatunek o skłonnościach terytorialnych potrzebuje dużych przestrzeni. Zwykle terytorium zajmowane przez watahę to 100-300 km2, ale wielkość ta zależy od terenu i dostępności pokarmu.
Stada wilków liczą do 20 osobników, zwykle jednak są znacznie mniej liczne, będąc grupą rodzinną składającą się z pary rodzicielskiej, młodych i ewentualnie części wilków z poprzedniego miotu. Watahy mają ściśle określoną wewnętrzną hierarchię.
Wilki mają rozwinięty system komunikowania się przy pomocy odgłosów, mowy ciała oraz substancji chemicznych – feromonów i przez znakowanie własnymi odchodami.
Ten wielki drapieżnik w trudnych warunkach może pościć nawet przez dwa tygodnie. Ale jest także ogromnym żarłokiem, w ciągu trzech godzin 15 wilków pożarło połowę łosia o wadze 270 kg.
Latem wilk zjada średnio 2-4,5 kg pożywienia dziennie.
 

Materiały do pobrania